0
Djeca 6-10 godina - Fizički i psihički zahtjevi tt
 

Futsal Concept Explanation
FIZIČKI I PSIHIČKI ZAHTJEVI

1. FIZIČKI ZAHTJEVI ZA DJECU OD 6 DO 10 GODINA

Fizičke sposobnosti djece u ovoj životnoj dobi odrediti će ograničenja i temelj za cijeli trening:
- Oni imaju vidnu i slučnu oštrinu i trebaju stalan pokret.
- Oni imaju stabilan, progresivan rast, bez velike naravnoteže, što rad na koordinaciji i ravnoteži čini preporučljivim.
- U pogledu fizičke snage sve njihove strukture su slabe.
- Jedva da imaju mišićnu masu i njihov fizički razvoj je homogen.

Imajući na umu ove osobine, fizička priprema djeteta u dobi od 6 do 10 treba imati naglasak na točnost i koordinaciju pokreta te detalja.

Razne vještine koje se mogu raditi s djecom u dobi od 6-10 godina su:

- Koordinacija i ravnoteža
- Snaga
- Brzina
- Izdržljivost
- Fleksibilnost

Nakon što ste upoznati sa svakom od ovih vještina u fazi 6-10 godina, pogledajte sliku 1 za ocjenjivačku skalu prema dobi i vještini, a preporuka je da vježbe radite odvojeno.

1.1. Koordinacija i ravnoteža

„Zlatno doba“ za učenje sposobnosti koordinacije i ravnoteže je sljedeća faza (10-14 godina). Ipak, to ne znači da se na tom sadržaju ne bi smjelo raditi do te dobi. Sve u svemu, u "zlatnom dobu" mogu se postići optimalne performanse ako se izvrši prethodni posao u dobi od 6 do 10.

1.2. Snaga

Rad na snazi ​​u ovoj fazi praktički ne postoji, a rad koji je učinjen s vlastitom tjelesnom težinom učenika je dovoljan.

1.3. Brzina

Rad na brzini vrlo je važan u ovoj dobi, osobito oni napredniji, tim više što ima veze sa učestalošću pokreta (što ima veze s razvojem živčano-mišićnog sustava). To se ne odnosi na raspon različitih pokreta koje mogu vršiti, što ima više veze sa snagom, a neće biti u potpunosti razvijeno do puberteta.

Poboljšanje koordinacije i ravnoteže će poboljšati izvođenje akcije i brzinu reakcije. Bez obzira na to, brzina kretanja neće biti optimalna sve dok djeca ne dobiju mišićnu masu, u kasnijoj dobi.

1.4. Izdržljivost

U ovoj fazi, rad na izdržljivosti mora biti gotovo isključivo usmjeren na poboljšanje aerobnih kapaciteta. Dječje tijelo još uvijek nije dovoljno razvijeno za laktičke napore anaerobnog tipa. Stoga treba izbjegavati ovakvu vrstu rada.

Gotovo uvijek radeći na račun njihovog aerobnog metabolizma, pa čak i kad osjećaju umor, djeca tih dobi odmah se oporavljaju od uloženih napora. Ipak treba paziti da se izbjegnu pretjerani napori, jer oni mogu uzrokovati ozbiljnu štetu djeci.

1.5. Fleksibilnost

U ovim dobnim skupinama rad na fleksibilnosti je važan, jer je ta sposobnost jedina koja podliježe involuciji od najmlađih dobnih skupina.
Mora se raditi na tome da ta involucija ne bude previše naglašena.

1.6. Procjena sposobnosti i preporučene vježbe

Prije početka rasprave o materijalu, zapamtite da se rad na različitim sposobnostima ocjenjuje od 0 do 5, prema dobi i u skladu s njegovom važnošću ili predloženim prioritetom. Te da ocjena 0 u radu na određenoj sposobnosti za određenu dob ne znači da je treba u potpunosti previdjeti, već će joj posvetiti mali dio cjelokupnog posla koji treba obaviti (Slika 1).


2. PSIHIČKI ZAHTJEVI ZA DJECU OD 6 DO 10 GODINA

Socijalizacija je najvažnija karakteristika ove dobne skupine. Dječaci i djevojčice žive u svojim imaginarnim svjetovima, istinitim kao i onaj koji ih okružuje. U ovoj dobi djeca nisu sposobna za apstrakciju. Stoga je važno da objašnjenja koja su im data budu što jasnija.

U toj dobi djeca su egocentrična. To ih sprečava da stvari gledaju s gledišta svojih vršnjaka. Malo po malo, oni decentraliziraju svoje misli (emocionalna decentralizacija), što im omogućuje da promatraju stvari i sebe sa drugih gledišta. Dakle, na kraju ove faze pokazuju ponašanje i stavove koji su neophodni za demokratski suživot. Kako odrastu i približe se dobi od 8 do 9 godina, postupno će se integrirati u skupinu.

Imaju veliku sposobnost oponašanja, te zahtijevaju stalnu igru, jer im je to glavni put do učenja.

Grupa će biti idealno mjesto dijetetu za profiliranje i usavršavanje svih motivacija prema iskustvu u igri kroz demonstracije koje njihovi vršnjaci i trener traže od njih.

Psihološke karakteristike djece od 6 do 10 godina mogu se sažeti u popis:

- Socijalizacija je glavna karakteristika ove faze.
- Djeca žive u imaginarnom svijetu koji im je stvaran kao i onaj oko njih.
- Nisu u potpunosti razvili svoj kapacitet apstrakcije. Stoga vodite računa o vrstama objašnjenja koja su im dana.
- U početku dijete ove dobi je egocentrično, nesposobno razumjeti i opravdavati druge. Već od 8 do 9 godina postaju integriraniji u
skupinu.
- Djeca ovih dobnih skupina su sjajni imitatori, svojih vršnjaka i učitelja.
- Treba im stalna igra.


Categories Physical Conditioning, Psychology